Absolutně dokonalý perník!

3. července 2014 v 8:01 | Livien |  Motám se v kuchyni
Pokud jste neumořitelnými milovníky perníku, vánočních i velikonočních perníčků a perníková vůně vás pomalu přivádí do extáze tak jako mě, rozhodně vyzkoušejte tento recept!

Po dlouhý čas jsem prozkoumávala a testovala různé recepty na perníky, které byly více či méně zdařilé, ale všechny měly jedno společné - chyběla jim ta maličká tečka k dokonalosti. Dle mého názoru právě onu tečku má tento recept, od jehož objevení už nedělám žádný jiný. Důvod je jednoduchý - nemusíte se bát tuhé, suché a nestravitelné podrážky. Naopak - čeká vás záležitost nadýchaná jako obláček.

Budu zcela upřímná. Jen málokdy mě nějaký recept nadchne natolik, abych pěla dokonce tříodstavcové ódy jako teď, jenže nemůžu jinak. Skutečně úžasná chuť, doplněná úžasnou vůní, je totiž ještě obohacená neskutečně rychlou a jednoduchou přípravou, ke které vám stačí jen velká mísa, hrnek a lžíce. Avšak už konec řečí a šup sem s receptem. :)


Potřebné suroviny:
3 hrnky hladké mouky
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
1 a 1/2 hrnku cukru
1 vejce
2 lžíce kakaa
3 lžíce rumu
1 lžíce marmelády
1 čokoládový pudinkový prášek
1 skořicový cukr
1 prášek do perníku
1 prášek do pečiva

Rozhodně doporučuji použít největší a nejhlubší plech, který doma najdete, protože těsta je skutečně veliké množství a pří pečení ještě hodně nabude do výšky. Já v poslední době peču jen pro dva, takže dělám nejčastěji z poloviny ingrediencí pouze do dortové formy. I tak je ho totiž docela kousek.

Postup:
1) Plech si vyložíme pečícím papírem.

2) Smícháme v míse všechny sypké suroviny, poté přidáme i všechny ostatní. Suroviny opravdu důkladně promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Jde to ale poměrně snadno, takže mixér rozhodně není potřeba.

3) Těsto rozprostřeme rovnoměrně na plech s pečícím papírem a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C. (Těch 180 °C je takových nepřesných, protože každá trouba peče jinak. Doma se mi stalo, že mi perník hodně popraskal a stačilo péct na 170 °C, u rodičů je 180 °C úplně bez problémů, takže si to prostě napoprvé budete muset očíhnout sami a příště už budete vědět. Ale i popraskaný byl výborný. :))

4) Pečeme zhruba 30 minut. (Prostě do té doby, až se na špejli nebude nic lepit.)

5) Vychladlý perník se může ještě potřít libovolnou polevou nebo jen lehce poprášit cukrem. U mě to jednoznačně vždycky vyhraje čokoláda. :)
Ať chutná!


 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 :* :* | Web | 3. července 2014 v 11:21 | Reagovat

Mňam :33 vypadá úžasně, hned bych si dala :))

2 Livien Livien | 3. července 2014 v 11:47 | Reagovat

[1]: Jako můžu upřímně říct, že tenhle recept za to opravdu stojí. Jsem totiž neskutečný závislák na všem, co perník aspoň vzdáleně připomíná. :)

3 Lukáš Lukáš | Web | 3. července 2014 v 13:15 | Reagovat

[1]: že ? Taky si to možná udělám (sám) :)

4 Elinda Elinda | 4. července 2014 v 12:52 | Reagovat

Perník miluju :3 Je jednoduchý a přesto chutná výborně! Tenhle určitě vyzkouším :)

5 Infinity Infinity | Web | 5. července 2014 v 17:22 | Reagovat

Ten vypadá naprosto úchvatně. Hned bych takovou lahodu ochutnala.
Jsem moc ráda, že jsi zpět na blogu. :-)

6 Vendy Vendy | Web | 5. července 2014 v 18:51 | Reagovat

Ten vypadá úžasně, jak od profíka! Klidně by se mohl dát do nějakého gurmánského časopisu.

7 Livien Livien | 6. července 2014 v 12:50 | Reagovat

[3]: Tak se budu moc těšit, až dáš vědět, jak dopadl. :)

[4]: Rozhodně stojí za to. :)

[5]: Děkuju moc :) já jsem věčný bloger, bohužel jen s málem času, dvěma prácema, školou a hromadou dalších zájmů, takže tak nějak vznikají i moje půlroční odmlky. :)

[6]: Teeda, to moc děkuju. Na gurmánský časopis osobně ambice nemám, ale ten recept by za to rozhodně stál. :)

8 Robka Robka | E-mail | Web | 7. července 2014 v 9:08 | Reagovat

Perník miluju a tento vypadá opravdu luxusně. Jahůdky navrchu tomu dodávají šmrnc a ta úžasná poleva! Ne nadarmo se říká, že pěkné fotky jídla dokážou i jednoduchý recept povýšit k dokonalosti.:-)

9 Livien Livien | Web | 7. července 2014 v 11:07 | Reagovat

[8]: Já miluju prohlížení fotek s jídlem. Bohužel mám jen takový mizerný foťák, který ani nechce pořádně zaostřit, ale někteří lidé, co pro to mají cit i dobré vybavení, dokážou jídlo nafotit jako dokonalé umění, které je vlastně i škoda jíst. :)

10 Joina Joina | Web | 7. července 2014 v 11:39 | Reagovat

No téda, tak tohle vypadá geniálně :) Teď jsi mi  těma fotkama udělala ještě větší chuť na něj :)

11 ANA ANA | Web | 8. července 2014 v 11:34 | Reagovat

[9]: Nevím, jaký máš foťák, ale myslím že tenhle perník je nafocený moc dobře! Chutě se mi sbíhají už teď... a pokaždé, když na něj kliknu.

12 PaPája PaPája | Web | 8. července 2014 v 21:25 | Reagovat

Perník moc nemusím. Je takový... no, suchý. Leda by v tom byly 2 kila marmelády. :D

Jinak skvělý styling! :-)

13 Livien Livien | 9. července 2014 v 21:02 | Reagovat

[10]: Tak to mě moc těší. :)

[11]: Nezbývá teda už nic jiného, než si ho udělat. Opravdu za to stojí. :)

[12]: Já celkově nemám ráda suché buchty. Proto jsem třeba z jídelníčku vyřadila hrubou většinu takových těch suchých bábovek. Právě proto jsem si tenhle perník tak oblíbila, rozhodně není suchý. Od prvního dne je krásně nadýchaný a do druhého dne je i nádherně vláčný. :)

14 mengano mengano | E-mail | Web | 10. července 2014 v 16:04 | Reagovat

Moc pěkně nafocený perníček :) Podle ingrediencí soudím, že bude i dobrý. Takže ho rozhodně vyzkouším, sladkého u nás není nikdy dost.

15 Janinka Janinka | E-mail | Web | 21. července 2014 v 18:40 | Reagovat

Vypadá to báječně! Já, abych si vždy pojistila moučník, který krásně klouže do krku, do něj vždy nastrouhám dvě nebo tři šťavnatá jablíčka :-).

16 ANA ANA | Web | 9. srpna 2014 v 19:31 | Reagovat

[13]:Určitě to zkusím, poslední perník jsem připálila, snad se mi podaří příště.
Máš dobré nápady, jak jsi ukázala už několikrát, nechceš si ještě kulinářsky zasoutěžit? Soutěž o tři letní pochoutky do konce srpna.
A doufám, že mě nevyloučíš jako spam... :-)

17 Iris Iris | E-mail | Web | 11. srpna 2014 v 7:20 | Reagovat

absolutně mňam, ten asi zkusím

18 Livien Livien | Web | 16. září 2014 v 18:26 | Reagovat

[14]: Tak to je u nás podobné. :D

[15]: To dělám velmi často taky, hlavně co se týče muffinů, aleu tohohle perníku to vůbec není potřeba. :)

[16]: Škoda, že se v poslední době na blogu objevuji jen sporadicky, určitě bych si zasoutěžila, ale všímám si bohužel pozdě. :/

[17]: Rozhodně doporučuji! :)

19 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 28. prosince 2014 v 19:27 | Reagovat

Mám ho uložený a už se na něj těším. taky asi budu dělat z 1/2 množství :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama