Super rychlý jahodový koláč

20. června 2014 v 18:01 | Livien |  Motám se v kuchyni
...dobře, dobře - přiznávám, že "hrnečku vař" říct nestačí, ale i tak!

Jste-li zapřísáhlými milovníky kynutých ovocných koláčů, asi si zde na své nepřijdete. Na druhou stranu, pokud potřebujete v půl dvanácté večer upéct něco hodně rychlého na ráno k snídani, popřípadě v kuchyni teprve začínáte, nebo ještě na třetí straně nemáte skoro nic v ledničce, pak je tento moučník určený přímo pro vás.



Potřebné suroviny:
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru (rozhodně stačí dát i o trochu méně, koláč je sladký dost)
1 lžička prášku do pečiva
1 kelímek zakysané smetany
1/2 hrnku oleje
1 vejce
hrst jahod
máslová drobenka (50 g másla, 50 g cukru, 40 g polohrubé mouky, lžička vanilkového cukru a tlapkat :))

Postup:
1) Do formy na koláč dáme pečící papír. Pokud však koláčovou formu nemáte, stejně dobře poslouží i forma na dort s odejímatelným dnem, či při zdvojnásobení dávky surovin plech na pečení.
Nezapomeňte ještě před samotnou tvorbou těsta zapnout troubu, aby se dostatečně nahřála a udělat si drobenku.

2) Připravené jahody omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na silnější plátky.

3) Prosijte do mísy mouku s kypřícím práškem, přidejte cukr, poté i všechny ostatní přísady. Pořádně promíchejte.

4) Důkladně promíchané těsto vlijte do připravené formy s pečícím papírem, naskládejte na něj jahody (je pouze na vás, jak daleko budou od sebe, či zda se budou překrývat) a posypte podle chuti drobenkou.

5) Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut (do zezlátnutí).

Pak už snad jen - ať chutná! :)

 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa


Komentáře

1 Mike Mike | Web | 20. června 2014 v 19:21 | Reagovat

Hmmmmm, lákavé. Až sklidíme další várku jahod ze zahrádky, tak to možná vyzkoušíme. :-)

2 Livien Livien | Web | 20. června 2014 v 19:43 | Reagovat

[1]: Jako rozhodně mě tenhle recept na to, jak málo je v něm potřeba surovin, překvapil. Jakožto chudý student tyhle věci docela oceňuji. :D

3 Vendy Vendy | Web | 20. června 2014 v 21:38 | Reagovat

Mňamňavý. Teď jsem si koupila jahody, že bych zkusila? Ale nemám kysanou smetanu. Leč neva, skočím hnedle ráno do obchodu. Asi bych to dala do dortové formy, nebo na menší plíšek... akorát že mám na plechu skoro celou buchtu, taky hrnkovou, ale pro změnu s rybízem. A kokosem. :-)
Ale navnadilas mě!

4 Livien Livien | Web | 20. června 2014 v 22:00 | Reagovat

[3]: Nejdřív sníst první, pak se pustit do druhé. :D Já mám hrníčkové buchty moc ráda, v dnešní uspěchané době je to jedna z mnoha maličkých výhod. :))
Jinak jsem moc ráda, že recept zaujal.

5 Vendy Vendy | Web | 21. června 2014 v 18:56 | Reagovat

[4]: Zalistovala jsem ještě v moučníkové kuchařce a našla zajímavý recept, chtěla bych zkusit soutěž do AK u Gurmánky, na téma "lehký jako vánek". Už mám jahody a místo kysané smetany hřeším se šlehačkou!
(Zbytek rybízových řezů asi strčím na mražák, pro případ nouze :-))

6 Robka Robka | E-mail | Web | 21. června 2014 v 19:49 | Reagovat

Vypadá jednoduše a chutně. Podobný ovocný koláč dělávám, jen je to ještě vychytané v tom, že se udělá z tuhých přísad drobenka, hrnek se jí odebere a do zbytku se pak nalije mléko. Je to extra rychlé a moc dobré.

7 Livien Livien | Web | 22. června 2014 v 15:17 | Reagovat

[5]: Tak se na to budu moc těšit! Já už tam jeden svůj receptík také posílala. :)

[6]: To mi připadá jako úplně super nápad. Musím taky někdy vyzkoušet. Usnadnění číslo dvě.

8 Ježurka Ježurka | Web | 22. června 2014 v 17:41 | Reagovat

Podobný koláč znám a dělávám, je rychlý a taky dobrý! Bravo!

9 PaPája PaPája | E-mail | Web | 23. června 2014 v 13:31 | Reagovat

Ten vypadá šťavnatě! :-) My teď tyhle druhy koláčů doma neděláme, musíme si hold počkat na naší "mirabelkovou" sezónu. :D :-)

Jestli si ho dělala takhle pozdě večer, tak to si ho musela mít k snídani ještě teplý, ne? :-) Mňam.

10 Livien Livien | Web | 23. června 2014 v 15:38 | Reagovat

[9]: Joo, to u nás se peče hodně. Respektive já peču hodně, taková moje závislost a obrana proti stresu. :D
Jinak téměř to tak bylo. :))

11 Elinda Elinda | 30. června 2014 v 19:44 | Reagovat

Vypadá krásně a roztomile. Škoda, že máme doma napečeno na týden dopředu. Asi to moc přeháním... :D

12 Iris Iris | E-mail | Web | 1. července 2014 v 7:09 | Reagovat

mňam mňam, super rychlý recepty miluji...... :-D

13 Iris Iris | E-mail | Web | 1. července 2014 v 7:09 | Reagovat

a už jsi zkoušela bavorské vdolečky? :-)

14 Livien Livien | Web | 1. července 2014 v 10:14 | Reagovat

[11]: Já také moc ráda peču. Jen toho času je furt míň a míň.

[13]: Zkoušela a od zaslání tvého receptu hned několikrát! Úplně jsem se do nich zamilovala. Určitě je mám někde nafocené, tak je časem také ukážu. :)) Musím za recept ještě jednou moc poděkovat.

15 Joina Joina | Web | 1. července 2014 v 12:41 | Reagovat

To vypadá užasně, jahůdky ještě jsou, tak by to stálo za vyzkoušení :) Sbíhají se mi na kolíč sliny :)

16 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 1. července 2014 v 15:24 | Reagovat

Moc pěkný blog a hned mě zaujal tento recept. Vyzkouším. Jen místo jahod dám višně. :-)

17 Livien Livien | Web | 1. července 2014 v 18:06 | Reagovat

[16]: S višněmi by mi teda rozhodně také chutnal! Možná ještě víc, než s jahodami.

18 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 2. července 2014 v 15:51 | Reagovat

Upěla jsem višňový a je tááááák dobrý :-)

19 Livien Livien | Web | 2. července 2014 v 22:08 | Reagovat

[18]: Tak to jsem opravdu ráda, že chutnal. Upřímně si myslím, že s višněmi musí být ještě mnohem lepší. :))

20 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 3. července 2014 v 21:04 | Reagovat

[19]: chutnal tak, že jsem před chvílou dopekla další :-)

21 Mima :) Mima :) | Web | 30. prosince 2014 v 17:59 | Reagovat

Mmmm, vyzerá pekne a určite ešte lepšie chutí :). Škoda, že teraz nie je kde zohnať čerstvé jahody.

22 Angel Angel | E-mail | Web | 10. září 2015 v 14:50 | Reagovat

Ten vypadá skvěle! Jsem sice antitalent na pečení a vaření obecně, ale tohle bych snad i zvládnout mohla =)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama