Sladkosti dnešní doby

7. srpna 2012 v 16:53 | Livien |  Motám se v kuchyni
Kde se vzaly úplné počátky naší záliby v mlsání, nikdo neví. Jedno je však jisté. Již od pradávných časů lidské pokolení pociťovalo až podivnou slabost pro sladké od zralých plodů, bobulí po plástve medu lesních včel. Jedna z teorií praví, že sladké s velkým obsahem cukru dodávalo lidem v nepříznivých životních podmínkách potřebnou energii, díky které dokázali vydržet dlouhé a kruté zimy, období sucha či naopak dešťů.

Postupem času vlivem stále modernějších a vychytanějších technologií však sladké přestávalo být "jen" sladké a bylo obohaceno o přemíru umělých sladidel a chemických látek, které se chtě nechtě projevily obrovským nárůstem procenta obézních lidí, protože tolik oblíbené sladkosti a dortíky už neobsahovaly čistě přírodní cukry, ale dochucovadla a takovou přemíru "energie", kterou jsme v dnešním sedavém a dopravním světě nedokázali spálit.


Jednou z takových zajímavých sladkostí jsou známé dortíky zvané Indiáni.

Když se jako další úkol v soutěži Za barem II objevil recept na tyto dortíky, věděla jsem, že je poprvé doma nepřipravím. Jde o sladkost, které mé chuťové buňky zrovna moc neholdují a hned se mi vybavily všechny ty hodiny přírodovědných dokumentů ze školy o škodlivosti takových dobrůtek. Ať tedy žije vzdělání. Někdy mi připadá, že mě ta škola nesmazatelně poznamenala na celý zbytek života. :))

Potřebné suroviny na jednu várku domácích Indiánů
Těsto:
2 vejce
3 dkg cukru krystal nebo krupice
4 dkg hladké mouky
2 dkg solamylu

Žloutky oddělíme od bílků a ušleháme s polovinou cukru do pěny. Přimícháme solamyl a mouku. Oddělené bílky následně smícháme se zbylým cukrem a opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto vložíme do zdobícího sáčku a na připravený pečící papír stříkáme kolečka.
Hotová kolečka pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 12-14 minut.

Krém:
2 bílky
8 dkg cukru krystal nebo krupice
8 dkg moučkového cukru
1 lžíce marmelády
1/4 lžičky kyseliny citronové

Nad párou vyšleháme bílky, s cukrem a trochou kyseliny citronové. (Pozor, je velmi aromatická, tak opravdu stačí troška). Hmota je hotová ve chvíli, kdy do ní něčím říznete a ona se neslije zpět.
Do náplně můžete dle libosti vmíchat různé marmelády a tím získáte jinou barvu i příchuť.
Krém naneseme zdobícím pytlíkem na upečené piškoty a dáme asi na pět hodin do lednice, aby ztuhl.

Při konečném dozdobení si připravíte čokoládu (lepší je řidší a ne úplně horká) a hotové indiánky do ní namáčíte. (Je lepší si před namočením strčit indiánky i na chvilku do mrazáku. Jde to pak lépe.)
Snad budou chutnat.


A co vy? Podléháte často svodům cukráren? Jaký dortík je váš nejoblíbenější?

(Článek je součástí soutěže Za barem - třicáté sedmé zadání)
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Cornelia Cornelia | Web | 7. srpna 2012 v 17:10 | Reagovat

ňamka

2 Sasanka Sasanka | Web | 7. srpna 2012 v 17:48 | Reagovat

spíš podlehám svobůd Milky, dneska jsem zblajzla jednu s bublinkama. Bejval to hroznej hit, a dneska už je člověk sežene jen v regálu se zbožím s omezenou dobou minimální trvanlivosti. Ale i po indiáncích se můžu utlouct. Co fakt nemusím, jsou bombičky s tou žlutou náplní, myslíš že je to vaječný likér nebo tak něco...

3 Robka Robka | Web | 7. srpna 2012 v 18:06 | Reagovat

Indiánky moc nemám ráda, i když, kdyby ho teď přede mě někdo postavil, tak ho zblajznu taky. Mám ráda pařížský krém, likérové špičky, ale úplně nejradši mám vánoční cukroví. Třeba takové ořechové košíčky s čokoládou, mňam! A teď už vážně musím jít vytáhnout tu čokoládu, co jsem dneska dostala.:-))

4 Giornale Giornale | Web | 7. srpna 2012 v 18:34 | Reagovat

Jééé, zrovna jsem si říkala, že bych mohla něco upéct a narazím na tohle. Díky ti, stáhnu si recept a v nejbližší udělám indiánky.

Já miluju větrníky a indiánky :)

5 Strancey Strancey | Web | 7. srpna 2012 v 18:50 | Reagovat

To je tak snadné ? Určitě někdy vyzkouším, tohle bych snad měla zvládnout. :-)

6 Janinka Janinka | Web | 8. srpna 2012 v 8:14 | Reagovat

Když se připraví doma, mají úplně jinou chuť i složení, než v cukrárně. Proto jsem je taky do včerejška nejedla :-D, ty domácí připomínají spíš vánoční cukroví.
Ale namalovaného ho máš krásně :-).

7 Livien Livien | E-mail | Web | 8. srpna 2012 v 11:05 | Reagovat

[2]: Já jsem na tom s čokoládou prapodivně. Někdy si jí strašně dlouho nedám a pak sním třeba za den celou tabulku. :D

[3]: Já jsem zase přes to domácí pečení jako je koláč z kynutého těsta, tvarohem a jahodami nebo borůvkami posypaný drobenkou. :D To klidně sním na posezení celý pekáč a ještě teplý. :D (Čehož velmi záhy lituji. :D)

[6]: To rozhodně věřím a ty tvoje vypadají moc krásně. :) Když já jen prostě asi nejsem fanda bílků s cukrem. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama