Krásami italské kuchyně

22. srpna 2012 v 18:00 | Livien |  Motám se v kuchyni
Možná je to k nevíře, ale pochoutky italské kuchyně jsou nejen mezi nejoblíbenějšími, ale také mezi nejrozšířenějšími na celém světě. Italské těstoviny, saláty, zmrzliny a pizzy spolu s vínem jsou pochoutkami, které zná pomalu každý z nás, a mnohdy jim dáme mnohem raději přednost před našimi typicky českými knedlíky.
Budete-li si chtít jednou za čas udělat takový menší italský den, rozhodně neprohloupíte. Ovšem jak začít?


Kromě severu Itálie nejsou v tradičním menu zrovna obvyklé polévky. Nejznámější je polévka zvaná minestrone, která je velice hustá a skládá se převážně ze zeleniny a těstovin. Často do ní Italové přidávají také strouhaný parmazán. V Itálii je tedy mnohem více obvyklé začínat spíše těstovinami v nejrůznějších úpravách než polévkou. Italové jsou totiž jistojistě mistry těstovin a znají na 400 různých druhů, které se liší nejen tvarem, ale i délkou, povrchem, velikostí, složením i barvou.

Druhy těstovin:
Krátké (pasta corta) - například naše kolínka, vřetena, mušličky
Dlouhé (pasta lunga) - špagety, makaróny, lasagne
Speciální (pasta speciale) - mohou být plněné sýrem, masem či zeleninou jako tortellini či ravioli


Na těstoviny se v Itálii v zásadě nepoužívá kečup jako u nás, ale nejrůznější typy omáček. V rámci našeho "italského dne" doma jsme se pustili do rajského protlaku s česnekem a bazalkou s troškou tvrdého sýra - kombinace, která nikdy nezklame.

Zajímavostí je, že místo naší zažité bohaté snídaně jedí Italové ráno velmi skromně. Nejčastěji taková snídaně sestává z nějakého kousku italského pečiva (například croissant) s kávou nebo horkou čokoládou. Oproti tomu je oběd několikachodý a tím jsme se inspirovali i doma. Během jídla Italové v zásadě nespěchají a tak se z něj může stát i několikahodinová záležitost.

Tradičně bychom měli v dalším pokrmu pokračovat masem - drůbeží, ryby nebo jiné plody moře. My si však chtěli zařadit tradiční (a o dost lehčí) kousek pizzy. Pizza je totiž jeden z důvodů, díky kterému je italská kuchyně proslavená takřka na celém světě. Těsto na pizzu se připravuje hlavně z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Na tento základ jsou pak kladeny nejrůznější ingredience podle osobní chuti.


Chody oběda bývají nejčastěji ukončeny nějakým desertem a italskou kávou espressem, do které bývá přidáván také koňak. Nejznámějšími typy desertů jsou určitě italské zmrzliny a dort Tiramisu.
Ačkoli se dá v Itálii k jídlu sehnat také pivo jako u nás, mnohem tradičnější jsou různé druhy velmi kvalitních stolních vín.

Oběd se v Itálii podává déle než u nás a to mezi jednou až třetí hodinou (do čehož se konkrétně my doma trefujeme mnohem spíš). Obědvají v zásadě doma s celou svou rodinou. Večeře je oproti obědu mnohem lehčí a sestává hlavně ze zeleninových pokrmů, ryb a pizzy.


A co vy? Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

(Článek je součástí soutěže Za barem II - čtyřicáté šesté zadání)
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sušenka Sušenka | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 18:21 | Reagovat

Tý jo... slintám si na klávesnici... :o to je úžasné... přihlaš se do prostřena a máš peníze jistéé!! :O dala bych si špagetky... :)

2 Robka Robka | Web | 22. srpna 2012 v 18:22 | Reagovat

Italská kuchyně je výborná a lehká. Jedné věci bychom se od nich mohli učit - že si jídlo umí vychutnat a nehltají ho tak, jako my:-)

3 Livien Livien | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 18:26 | Reagovat

[1]: Tak to určitě nee. :D Já takový trdlo v kuchyni. To by měl celý národ novou komedii. :D Jedna věc je výsledek hezky vyfotit, druhá věc je vidět člověka "v akci". :D

[2]: Přesně tak - není to těžké jídlo a ještě ke všemu si ho vychutnávají. Úplně teď vidím svého dědu, jak se cpe knedlem zelem, jak kdyby mu to měl někdo ukrást z talíře. No strašný. :/ :D

4 Janinka Janinka | Web | 22. srpna 2012 v 20:08 | Reagovat

Nějak mi ten můj suchej rohlík přestal chutnat :D.
Parádní meníčko...

5 Livien Livien | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 20:13 | Reagovat

[4]: No já už mám pomalu taky zase hlad, ale z tohohle už tak nějak nic nezbylo. :D :/

6 Sticky B. Sticky B. | Web | 23. srpna 2012 v 14:07 | Reagovat

Miluju italskou kuchyni :) A ty omáčky mají fakt skvělý - žádnej kečup, ale hezky z rajčat. Když jsem byla naposledy v Itálii trochu jsem se ztrapnila, když jsem si objednala "těstoviny s rajčatovým pestem, špenátem a nějakým tím jejich sýrem" a když pak přinesli talíř, tvrdila jsem, že to není pro mě, že to jsem nechtěla - na talíři nebyly těstoviny, ale něco, jako tortilla, přeložená do obdélníčku, na které nic nebylo. Až pak mi vysvětlili, že to je těstovina, ale není rozsekaná na žádný tvar (špagety, mušličky, apod.) a že ta náplň je uvnitř :D

7 Vendy Vendy | Web | 25. srpna 2012 v 13:50 | Reagovat

Určitě nejedí někde na stojáka nebo do sebe necpou bagety v chůzi. Neházejí do sebe jídlo u stolku s vědomím, že do půl hodiny musejí být na pracovišti.
Je fakt, že takovéto rozšafné a pohodlné obědy si lidi u nás prostě nemůžou dopřát, aspoň většinou ne.
Ale o víkendu, kdy jsou doma, tak to jde. A mělo by se toho využít. Jenže i dnes už spousta lidí jede v zajetých kolejích, co práce se musí udělat a nějaké posedávání a vykecávání je jen brzda...
Tvůj italský den se mi moc zamlouvá a italská kuchyně je mi i docela blízká. Těstoviny můžu, se sýrem i s rajčaty, s kečupem nebo i se sýrovou omáčkou. A pizzu taky miluju, dokonce i slavné tiramisu.
[6]: Nebylo to něco jako lasagne?

8 Livien Livien | E-mail | Web | 25. srpna 2012 v 14:17 | Reagovat

[6]: No o trapasech v cizích zemích mi ani nemluv. :D Já miluju cizí kuchyně, tak jsem vždycky odhodlaná hodně vyzkoušet a experimentovat a ne vždy to dopadá tak, jak bych si přála. Ve Španělsku jsem si kdysi dala tak náádherně znějící název a pak, když to na mě z toho talíře koukalo děsítkami malých očiček mě nějak přešla chuť. :D

[7]: Je pravda, že jim pracovní doba končí podstatně déle než nám, ale není se čemu divit, když tolik času stráví u jídla. Každopádně jak říkáš, když mám takhle o víkendech hodinku pauzu na jídlo i s cestou, kolikrát mi je až špatně od žaludku, jak musím pospíchat. Každopádně také jsem fanoušek italské kuchyně. Musím ozkoušet i nějaká méně tradiční jídla.

9 Nina Nina | E-mail | 23. května 2013 v 16:46 | Reagovat

Ráda bych doporučila obchod, který jsem nedávno objevila: www.italianfood.cz :) Dlouho jsem hledala nějaký pořádný, kde můžu nakoupit italské suroviny, abych si uvařila, tak jsem si říkala, že ho doporučím dál, abyste nemuseli taky tak složitě hledat :-)

10 lida lida | 14. ledna 2015 v 10:50 | Reagovat

za sebe musím také zmínit skvělý italský shopík s italským vínek a olivovými oleji, které u nás běžně neseženeš http://www.vinodoc.cz/

11 Malik Malik | 26. května 2015 v 9:58 | Reagovat

Dokonalá architektura kuchyně:

http://www.zakidesign.cz/kuchyne

12 Balinka Balinka | 20. června 2015 v 11:07 | Reagovat

Plánujete doma minikuchyni?

http://www.stolarsky-eshop.cz/minikuchyne/

13 Ulises Ulises | 29. června 2015 v 15:58 | Reagovat

Moderní betonové podlahy se hodí v podstatě všude, a také do kuchyně

http://www.betonove-podlahy.eu/realizace-betonove-podlahy

14 Moritz Moritz | 15. července 2015 v 12:09 | Reagovat

dřezy s vaničkou jsou do kuchyně super

http://www.kuchynsky-drez.cz/granitove-drezy/drezy-s-vanickou/

15 Líba Líba | 31. července 2015 v 9:52 | Reagovat

Další moderní dřezy za rozumné ceny si můžete prohlédnout zde:

http://www.lacne-drezy.sk/granitove-drezy-s-odkvapom-a-vanickou/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama