Kdy se z jídla stává umění?

4. srpna 2012 v 17:35 | Livien |  Návody
Mnozí z nás už to viděli - nádherné melounové sochy, celé obrazy ze zeleniny či uzenin a pak to božské jídlo, které dokážou někteří kuchaři na talíři vytvořit. Myslím, že pusa ohromením klesla někdy každému z nás.


Stále častěji si díky soutěži Za barem II jako takový malý potravinový umělec připadám. (Samozřejmě bráno s těmi osobnostmi s velkým O asi jen jako jedna miliontina umělce. :D) Aranžuji přílohy, vykrajuji veselé tvary ze zeleniny a všemožně s budoucím pokrmem experimentuji. Přesto přišla právě dnes ta chvíle, kdy jsem se u úkolu málem zbláznila.

Cílem bylo vytvořit růžičku jako ozdobu k jídlu. Mohla být z různých salámů, šunky, zeleniny nebo třeba sýra. Sýr mi osobně přišel jako vcelku milý materiál. Ovšem jen do chvíle, než se začal zcela nemilostrdně lámat. :D


Na samém počátku jsem si vykrojila z plátkového sýra pomocí vánočního vykrajovátka čtyři kolečka o průměru tři centimetry a jeden čtvereček jsem přepůlila, abych získala obdelnívoý plátek. Samozřejmě s počtem lísků i s jejich velikostí lze manipulovat podle potřeby.


Připravený obdelníček se nepravidelně sroloval. V případě potřeby lze už v tuto chíli použít párátko na upevnění, ale i bez něj se to dá vše v pohodě udržet v potřebném tvaru.


V poslední fázi se jednotlivá kolečka nabalují na roličku a vytváří se tak okvětní lístky. Ty můžete různě upravovat, dokud nedocílíte požadovaného tvaru, se kterým budete spokojení.


Legrace pro mě začala v kroku posledním, kdy jsem se plátky pokoušela upevnit párátkem, aby držely tvar. Kytička se mi všemožně rozpadala a lístky nemilosrdně lámaly.


Nakonec se však nějak zadařilo. Ořízla jsem ještě konec růžičky, aby hezky stála, uštípla jsem dlouhé konce párátka a byla jsem na sebe náležitě pyšná. Do další už jsem se ovšem nepustila, protože jsem nenalezla náležitou odvahu. :D

(Článek je součástí soutěže Za barem - třicáté páté zadání)
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Líbí?

Mňam!

Komentáře

1 carolyn carolyn | 4. srpna 2012 v 17:49 | Reagovat

páni, ani to nevypadá složitě, budu to muset někdy zkusit..:))

2 Livien Livien | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 17:50 | Reagovat

[1]: Nevypadá, ale furt se mi to rozpadalo. :D Ale třeba budeš šikovnější než já. ;)

3 Daysy Daysy | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 17:55 | Reagovat

Nádherná je. x)

4 Arya Arya | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 18:00 | Reagovat

Fúha!
A ja som si myslela, že aké to musí byť zložité ;)
Inak, krásny blog! :)))))

5 Livien Livien | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 18:02 | Reagovat

[3]: [4]: Děkuji moc. :)

6 Týna :-* Týna :-* | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 18:05 | Reagovat

Mm, sýr :))!!

7 Terka Terka | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 18:08 | Reagovat

Toho kuchaře, který takhle tvoří čirou náhodou znám osobně. :-D Růžička jen moc krásná, sbíhají se mi sliny. :-)

8 Robka Robka | Web | 4. srpna 2012 v 18:22 | Reagovat

Vypadá jak z marcipánu. Musím to taky vyzkoušet, ale bohužel nemám sýr:-)

9 Livien Livien | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 18:27 | Reagovat

[7]: Faakt? :D Sákra, já ti závidím. :D Já mám sice kamaráda kuchaře, ale má nějakou averzi k vaření nebo co, takže jsem od něj zatím neviděla nic než namazaný chleba. :D

[8]: Hele, sýr se hrozně lámal, příště bych šla asi raději do salámové růžičky, ale je pravda, že já salámy moc nejím, takže proto byl jasná volba sýr. Chuťově dobrý, jako materiál nic moc. :D

10 tail-haris tail-haris | Web | 4. srpna 2012 v 18:28 | Reagovat

vypadá to úžasně a asi to ani nebude složité :) :D

11 Thalia Contostavlos Thalia Contostavlos | Web | 4. srpna 2012 v 19:15 | Reagovat

Myslím, že kdyby se sýr trochu nahřál, možná by se tolik lámat nemusel :) Jinak růžička vypadá opravdu hezky.

12 Livien Livien | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 19:16 | Reagovat

[11]: Safra, to je hodně dobrý nápad. :/ Vůbec mě nic takového nenapadlo. Každopádně pro příště moc děkuji za typ. Musím to vyzkoušet.

13 tenagedream tenagedream | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 19:22 | Reagovat

Nie je zač, rada sa na tvoj blog pozerám :)

14 Fík Fík | Web | 4. srpna 2012 v 19:23 | Reagovat

to zkusím

15 monsterhighdenile monsterhighdenile | Web | 4. srpna 2012 v 19:28 | Reagovat

Vypada to krasne je to moc hezke vypada to jako z marcipanu

16 Janinka Janinka | Web | 4. srpna 2012 v 19:32 | Reagovat

Paráda neparáda, tahle růžička by mi na talíři dlouho nevydržela :D, opravdu se ti povedla :).
P.S: Recept na ten mrkvový salát jsem našla a přidala k článku.

17 Livien Livien | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 19:40 | Reagovat

[13]: Tak to mě moc těší. :)

[15]: Moc děkuji.

[16]: Jee, tak to je super. Moc děkuju!

18 Viollet Viollet | Web | 4. srpna 2012 v 20:29 | Reagovat

Růžička ze šunky mi teda zrovna vábná nepříjde, ale ta sýrová... :X Vypadá moc hezky. Asi půjdu prohrabat lednici, nějak mě z toho přepadl hlad.

19 Vendy Vendy | Web | 4. srpna 2012 v 22:24 | Reagovat

Růže je skvostná. Takhle to vypadá náramně jednoduše, ale věřím, že to byla piplačka.
Sakryš, holky, vy jste fakt šikulky.

20 Livien Livien | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 22:31 | Reagovat

[18]: Vzhledově je i šunková moc hezká, ale já šunku moc nejím, takže mě taky přitahuje víc sýr. Safra, ale už z toho mám taky hlad. :/ :D

[19]: Děkuju moc. :)) A možná jsem byla jen já trdlo, že se mi to furt rozpadalo. :D

21 Iris Iris | Web | 6. srpna 2012 v 20:32 | Reagovat

ježiš, ja mám tak na něco chuť :-D

22 Mike Mike | Web | 7. srpna 2012 v 10:47 | Reagovat

Suprózní.
Růžička vypadá jako milá a přívětivá ozdůbka, ale evidentně to s ní není sranda. Já se do ní asi dnes pustím. Dodalas mi odvahu, díky. xD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama