Jahodové žížaluchy

22. srpna 2012 v 14:18 | Livien |  Motám se v kuchyni
Počasí je potvora a udělalo mi velmi ráznou čáru přes moje dnešní plány. Dlouho jsem netruchlila a zase se s chutí pustila do jedněch z posledních úkolů soutěže Za barem II. Ačkoli mám cenu už dávno vybranou, svoje infantilní sklony nedokážu potlačit a tak mě ty úkoly neskutečně baví.


Nevím, jestli má naše rodinka ráda moc lidí anebo jsme prostě tak útlocitní, ale každoročně dáváme dárky k Vánocům opravdu veliké spoustě lidí. Bohužel peněženka nikoho z nás není bezedná a tak to řešíme doma ukutěnými drobnůstkami pro ty, na které nechceme během nadílky zapomenout. Loni jsem pekla pro velikou spoustu přátel perníková srdíčka, předloni jsme dělali každému známému po skleničce domácího džemu.

Říkala jsem si, že další úkol pojmu v tomto stylu a připravím si malé domácí džemy dopředu jako další drobné dárečky. (Musím podotknout, že do této doby vaření džemu byla pouze specialita mamky.)

Co vám budu povídat - byly to nervy. :D Napoprvé mi to netuhlo a musela jsem si to vařit podruhé. Ale jedna sklenička už je pryč. (Ano - moje prvotní plány mi doma velmi zdárně ničí, ale jsem ráda, že je dobrá.)


Potřebné suroviny
-1 kg jahod (já přidala i maliny)
-2 lžičky kyseliny citronové
-1/2 kg cukru krystal nebo krupice
-1 sáček Gelfix extra na 1 kg ovoce a 1/2 kg cukru

Postup
Omyté jahody bez stopek se rozmačkají a dají do hrnce. Vaří se zhruba pět minut. Poté odebereme dvě polévkové lžíce cukru, smícháme s gelfixem a přidáme k jahodám. Vaříme 1 minut a přidáme cukr zbylý s kyselinou citrónovou.
Poté, co směs převedeme k varu, vaříme celých pět minut. Pokud je po dovaření na džemu pěna, odebereme jí.
Nakonec kápneme trochu džemu vedle a vidíme, jestli tuhne. Já musela vařit ještě pár minut.

Následně jsem připravila sestře malou svačinku a postavila jí k ní na noční stolek. Dostatečnou odměnou mi bylo hlasité "jůůů" z jejího pokoje. :)


(Článek je součástí soutěže Za barem II - čtyřicáté deváté zadání)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Líbí?

Mňam!

Komentáře

1 Hanyuu Hanyuu | Web | 22. srpna 2012 v 14:32 | Reagovat

Řekla bych k tomu jen jedno... Tvá sestra to prostě vystihla - Jůůůůů

2 Livien Livien | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 14:36 | Reagovat

[1]: :D Někdy mě mrzí, že není ještě trochu mladší. Byla by to větší sranda a já si to víc užila. :D

3 Mike Mike | Web | 22. srpna 2012 v 14:48 | Reagovat

Žížaluchy - skvělý to název. :D

4 Sušenka Sušenka | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 16:54 | Reagovat

Děláš i na objednávky?... Protože jestli ano, beru si těch žížaluch kilo!! :OO mňam! <3

5 Livien Livien | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 17:05 | Reagovat

[3]: :D Díky

[4]: Hele - jsem hračička a jsem ochotná dělat takové šílenůstky klidně celý den. :D Hlavně si pamatuju, jak mi takhle kdysi krájela chleba babička. :D Chutnalo to prostě nějak líp než celý krajíc. :D

6 Pája Pája | Web | 22. srpna 2012 v 17:54 | Reagovat

Zajímavé :-) Klikni prosím na WEB :-)

7 Janinka Janinka | Web | 22. srpna 2012 v 20:21 | Reagovat

Jahodovou já ráda :), já si myslela, jak mi ty moje marmelády vydrží do zimy, ale ouvej, nějak se to zvrtlo. Když to je tak dobrý :D!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama