Bábovka?

18. července 2012 v 18:23 | Livien |  Motám se v kuchyni
Tradiční recept na bábovku v naší rodince zní asi takto: Jdi ven, najdi pískoviště a nějakou si uplácej. Nejsem si však zcela jistá, zda by mi to jako splnění úkolu bylo uznáno a tak jsem našla recept poněkud tradičnější. Pokud již teda děláme bábovku, tak většinou tuto.

Jablečná bábovka se zakysanou smetanou

Potřebné suroviny
3 vejce
10 dkg moučkového cukru
20 dkg polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
1 dl oleje
18 dkg zakysané smetany krémovité
4 středně velká jablka
máslo a hrubá mouka do formy

Pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.

Jeden z důvodů, proč si doma na bábovky moc nepotrpíme je, že jsou velmi suché. To od tohoto receptu rozhodně nečekejte. Jablíčka a smetana velmi dobře zajistí, aby suchá nebyla.

Postup
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přišleháme smetanu a olej. Poté smíchám mouku s práškém do pečiva a přimícháme do hmoty ze žloutků.
Oloupaná jablka nakrájíme na malé kostičky, které také přimícháme a nakonec vmícháme dotuha ušlehaný sníh.
(Lepší je jablka opravdu nakrájet a ne nahrubo nastrouhat, protože jinak by bábovka mohla být vlhká až moc.)
Dále nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku o průměru cca 21 cm. (Samozřejmě je možné část těsta obarvit kakaem, aby vznikla bábovka dvoubarevná.)
Asi po 40 minutách pečení píchneme do těsta špejlí, jestli je už upečeno.
Vyklopíme a necháme vychladnout.

A tu je ona v celé své kráse.


(Článek je součástí soutěže Za barem - sedmnácté zadání)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lauralex Lauralex | Web | 18. července 2012 v 19:02 | Reagovat

Chci někdy upíct bábovku, prostě chci. :D
Vypadá báječně.

2 Bára Bára | E-mail | Web | 18. července 2012 v 19:39 | Reagovat

Děkuju za inspiraci!
Manžel je bábovkovej, ale já bábovkám moc neholduju...jsou na mě moc suchý. Ovšem s jablky by se mohl problém vyřešit :-)

3 Leqa Leqa | Web | 18. července 2012 v 20:38 | Reagovat

Miluji ji! S mamkou když upečeme, do večera je to pryč :D brácha a táta jsou brutální žrouti.

4 Livien Livien | E-mail | Web | 18. července 2012 v 20:52 | Reagovat

[1]: Není to vůbec těžké, takže jednou se do toho určitě zdárně pustíš. ;) ?D

[2]: Není zač. Já ty suché bábovky taky moc nemusím, a když už, tak tam musí být alespoň hoodně kousků čokolády. :D

[3]: To je ale super, člověka to pečení pak hned víc baví, než když se to nejí. :)

5 Infinity Infinity | Web | 18. července 2012 v 22:34 | Reagovat

Když vidím ten obrázek, hned bych si ji dala! :)

6 Robka Robka | Web | 20. července 2012 v 14:29 | Reagovat

Ňam, ňam... Asi budu o víkendu taky péct:-)

7 canicula canicula | Web | 22. července 2012 v 17:26 | Reagovat

Tu určitě udělám :)

8 Mike Mike | Web | 23. července 2012 v 12:54 | Reagovat

Hmmmm ňam ňam. :3

9 Kris Kris | Web | 26. července 2012 v 18:28 | Reagovat

Já snad vážně pudu nějakou upéct ... ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama